Mandulavirág vendégházunkat 1992.- ben nyitottuk, eleinte Zsuzsi háza néven. A település főutcáján 1991.- 2010.- ig működött Király Vendéglőt édesanyám és édesapám hozta létre, de több, mint 10 éven át férjem vállalkozásaként működött.
Én ott eleinte felszolgáltam, aztán később a konyha csapatát erősítettem. A keszthelyi Vendéglátóipari Szakközépiskolában szerzett elmélethez leginkább itt, a konyhában tudtam gyakorlatot szerezni.
A balatoni vendéglátás igazán erős éveiben működő vendéglátóhelyen esténként 200-220 főételt adtunk ki. Ez az a’la carte őrület azonban ki tudja égetni az embert, ezzel mi is így voltunk.
Elmentünk inkább alkalmazottként dolgozni, hiszen ott lejár a munkaidő…
Nekem viszont hiányzott a vendéglátás! Igaz, nem az a’la carte része, de a tervezhető, emberléptékű, minőségi vendéglátás mindenképpen!
Ehhez nyújt lehetőséget a Magyarországon 2016. óta létező legkisebb melegkonyhás vendéglátóhely kategóriája,- a lakásétterem.
Ez a vállalkozási forma napi 14 fő kiszolgálását engedi, -másnak is, ebben a kategóriában,- és mivel a vendégházunk is ekkora befogadóképességű, adódott a lehetőség, hogy újra éttermeset játszhassak!
Teszem ezt az időközben alkalmazottként szerzett tapasztalatokkal a hátam mögött, mely munkahelyeken hosszabb-rövidebb időt töltöttem, így a Zöldház Panzióban Gyenesdiáson, a Hotel Panorámában, Balatongyörökön, a keszthelyi Tulipán helyi termék boltban, a szigligeti Szent Antal pincében.
A Gy’Örökség név választással szeretném kifejezni azt a györöki örökséget, azt a békebeli vidéki vendéglátást, mely a 300 éves gyökerekkel rendelkező családunkat átjárja, melyet magunkba szívtunk, és ami meghatároz bennünket!
Abban a szerencsében volt részem, hogy 3 generáció együttélése során a nagymamáimtól sokat tanulhattam, különösen savanyítás, salátalé készítés terén, de a régi falusi ételek, disznóvágás, húsfeldolgozás is a közös életünk részét képezte.
A hely létrehozásában inspirált Mirtill barátnőm, aki 2002-ben egy „Wohnen und Garten” magazint ajándékozott nekem,- melyet azóta havonta megveszek,- és aki a vendéglátás magasiskoláját mutatta be, mindahányszor nála jártunk! Nyugat-Európában a vidék már akkor divat volt, igazolást kaptam, hogy micsoda kincs, amivel rendelkezünk!
A hagyományos, vidéki konyha zamataiból szeretnék valamit átadni, ha lehetőséget kapok Tőletek! Ősszel, télen főzőtanfolyamra is lesz idő! A hagyományos ételek elkészítési módját fogom megosztani az érdeklődőkkel!
Reményeim szerint az általunk létrehozott, sajátos atmoszférájú lakásétterem kiválóan alkalmas lesz családi, baráti, zárt körű összejövetelekhez,- 8-14 főig,- mely alkalmakkor vállalhatom a háziasszony szerepét, a vendégek pedig átadhatják magukat az önfeledt kikapcsolódásnak, mintha csak vendégségben lennének!
Amikor pedig nincs előre foglalt rendezvény, főznék egy ételsort, amire lehetne jelentkezni, akár 2 főnek is!
Gyertek Gy’Örökségbe vendégségbe!