TÖRTÉNETÜNK

Mandulavirág vendégházunkat 1992.- ben nyitottuk, eleinte Zsuzsi háza néven. A település főutcáján 1991.- 2010.- ig működött Király Vendéglőt édesanyám és édesapám hozta létre, de több, mint 10 éven át férjem vállalkozásaként működött.

Én ott eleinte felszolgáltam, aztán később a konyha csapatát erősítettem. A keszthelyi Vendéglátóipari Szakközépiskolában szerzett elmélethez leginkább itt, a konyhában tudtam gyakorlatot szerezni.

A balatoni vendéglátás igazán erős éveiben működő vendéglátóhelyen esténként 200-220 főételt adtunk ki. Ez az a’la carte őrület azonban ki tudja égetni az embert, ezzel mi is így voltunk.

Elmentünk inkább alkalmazottként dolgozni, hiszen ott lejár a munkaidő…
Nekem viszont hiányzott a vendéglátás! Igaz, nem az a’la carte része, de a tervezhető, emberléptékű, minőségi vendéglátás mindenképpen!

Ehhez nyújt lehetőséget a Magyarországon 2016. óta létező legkisebb melegkonyhás vendéglátóhely kategóriája,- a lakásétterem.

Ez a vállalkozási forma napi 14 fő kiszolgálását engedi, -másnak is, ebben a kategóriában,- és mivel a vendégházunk is ekkora befogadóképességű, adódott a lehetőség, hogy újra éttermeset játszhassak!

Teszem ezt az időközben alkalmazottként szerzett tapasztalatokkal a hátam mögött, mely munkahelyeken hosszabb-rövidebb időt töltöttem, így a Zöldház Panzióban Gyenesdiáson, a Hotel Panorámában, Balatongyörökön, a keszthelyi Tulipán helyi termék boltban, a szigligeti Szent Antal pincében.

A Gy’Örökség név választással szeretném kifejezni azt a györöki örökséget, azt a békebeli vidéki vendéglátást, mely a 300 éves gyökerekkel rendelkező családunkat átjárja, melyet magunkba szívtunk, és ami meghatároz bennünket!

Abban a szerencsében volt részem, hogy 3 generáció együttélése során a nagymamáimtól sokat tanulhattam, különösen savanyítás, salátalé készítés terén, de a régi falusi ételek, disznóvágás, húsfeldolgozás is a közös életünk részét képezte.

A hely létrehozásában inspirált Mirtill barátnőm, aki 2002-ben egy „Wohnen und Garten” magazint ajándékozott nekem,- melyet azóta havonta megveszek,-  és aki a vendéglátás magasiskoláját mutatta be, mindahányszor nála jártunk! Nyugat-Európában a vidék már akkor divat volt, igazolást kaptam, hogy micsoda kincs, amivel rendelkezünk!

A hagyományos, vidéki konyha zamataiból szeretnék valamit átadni, ha lehetőséget kapok Tőletek! Ősszel, télen főzőtanfolyamra is lesz idő! A hagyományos ételek elkészítési módját fogom megosztani az érdeklődőkkel!

Reményeim szerint az általunk létrehozott, sajátos atmoszférájú lakásétterem kiválóan alkalmas lesz családi, baráti, zárt körű összejövetelekhez,- 8-14 főig,- mely alkalmakkor vállalhatom a háziasszony szerepét, a vendégek pedig átadhatják magukat az önfeledt kikapcsolódásnak, mintha csak vendégségben lennének!

Amikor pedig nincs előre foglalt rendezvény, főznék egy ételsort, amire lehetne jelentkezni, akár 2 főnek is!

Gyertek Gy’Örökségbe vendégségbe!

Aktuális menüajánlatunk

(2023. szeptember 15.- október 20.)

1. Csirkebecsinált leves házi csirkéből, zsenge zöldségekkel, gríz galuskával
2. Vegyes sültes tál, vegyeskörettel, vegyessalátával
3. Desszert

                                                                                                                      6 900 Ft

1. Sütőtök leves füstölt sonka betéttel                                                                                                 1. Magyaros gombaleves

2. Sült kacsacomb párolt lilakáposztával, reszelt krumplival                                                             2. Zalai csirkemell

                                                                                                                    (Fokhagymás-tejfölös csipsz krumpli, párizsiasan bundázott csirkemellel)            

                                                                                                         3. Desszert                                                                                                    

3 FOGÁSOS MENÜ: 6900 Ft

Étlap

ELSŐ FOGÁSOK / FIRST COURSES

Sütőtökleves2 000 Ft 
Fokhagymakrémleves2 400 Ft 
 
Sajttál házisajtokból, zöldségekkel, kenyérrel4 900 Ft 
Vegyesízelítő füstölt sonkával, házi sajttal, zöldségekkel, kenyérrel4 900 Ft 

MÁSODIK FOGÁSOK / SECOND COURSES

Zalai csirkemell fokhagymás, tejfölös csipszkrumplival4 500 Ft 
Pecsenye reszelt krumplival, forrázott uborkával4 500 Ft 
Háziúr kedvence- gombával, szalonnával, hagymával töltött karaj pecsenyelével leöntve, pir. burg.-val5 200 Ft 
Vörösboros Angus marhapörkölt, dödöllével6 200 Ft 
Kata tekercs,- kelkáposzta házi sajttal, gombával töltve, rántva, tejföllel4 500 Ft 

HARMADIK FOGÁSOK / THIRD COURSES
(DESSZERTEK)

Gyümölcsös sajttorta1 500 Ft 
Gesztenyehab1 500 Ft 
Almáspite1 500 Ft 
Gyümölcsös sütemény1 500 Ft 
 

Itallap

Kimért üdítő0,3L0,5L 
300 Ft500 Ft
300 Ft500 Ft
 
Folyó borok:
Papp és Fiai Pincészet, Vonyarcvashegy0.1 L   
Balaton-felvidéki Merlot Rosé,  száraz450 Ft
Balaton-felvidéki Cserszegi Fűszeres Cuvée, félédes400 Ft
Balaton-felvidéki olasz rizling, száraz400 Ft
Balatongyöröki Merlot450 Ft
Balatongyöröki Cabernet Franc450 Ft
Balatonedericsi Cabernet Sauvignon450 Ft
Ásványvíz: Szentkirályi
                            0.33 L400 Ft
Szeszes italok2 cl4 cl
                   Gáspár pálinka: Kajszibarack640 Ft1280 Ft
                                               Birs640 Ft1280 Ft
                                               Ágyas cigánymeggy560 Ft1120 Ft
                                               Sárga Muskotály560 Ft1120 Ft
                                                Tüzesvíz560 Ft1120 Ft

Foglalható időpontok

2023. szeptember 29. október 1. 

Asztalfoglalás: +36 30 620 2092 | Címünk: 8313 Balatongyörök, Zsölleháti utca 6. | E-mail: zsuzsihaza@gmail.com