A 2021. decemberi Hírlevél kiegészítése

 

A 2021.decemberi Hírlevél kiegészítése 

 

Kedveseim!                           Jó lesz ez! Máris indul valami élénkülés! 🙂

 

A második blogbejegyzésem, mely még megelőzi az első GY’ÖRÖKSÉG MŰHELY találkozót! 

Az holnap lesz 2022.január 5-én, 17 órakor Balatongyörökön, a Zsölleháti u. 6. szám alatt, melyet egy nagy zöld Mandulavirág Vendégház tábla jelez!  

www.mandulaviraghaz.hu                                 zsuzsihaza@gmail.com 

Várok szeretettel minden érdeklődőt, aki konstruktívan áll Györök ügyéhez! 🙂

Azért írtam fent, hogy jó lesz ez!- mert máris megjelent a 2021. decemberi Hírlevélben, hogy mi a Helyi Értéktár szerepe, mi a Helyi Értéktár Bizottság feladata, mik tartoznak a Balatongyöröki Települési Értéktárba….. 2021. tavasz óta volt aktuális a cikk eszenciája, néhány új érték került október 5-én a többihez! A novemberi Hírlevél gyenge mivoltát javította volna, ha elkészül a lakossági tájékoztató! De: „Ej, ráérünk arra még!” 

A november 12-ei közmeghallgatás jegyzőkönyve sem fért a novemberi Hírlevélbe! 

Jegyzőkönyvet írtam, mert azt kötelező készíteni egy ilyen esemény alkalmából, sőt ez eleve egy kibővített testületi ülés, akkor határozatképes, ha a testületi tagok több, mint fele jelen van! 

Azt már olvashattuk, mi volt a polgármester beszámolójában, kíváncsian várom, a jegyzőkönyv alapján a lakossági kérdéseket, válaszokat, a korrekt tájékoztatás jegyében!   

Több esetben hiányoltam a számszerű adatokat, így a Szilváskerti utca aszfaltozására kapott pályázati összeget, valamint a Községi strand vizesblokkjának összköltségét, tervezéstől kivitelezésig!  

Elhangzik a beszámolóban a Györöki Hamutiprók, az Önkéntes Tűzoltóegyesület által használt épület, a Balatongyörök, Kossuth u.14.-16. számú ingatlan pályázata, mely kis kiegészítésre szorul! 

A beszámolót olvasva, majdnem könnyeimet morzsolom, DE ismerem a történetet még az előző választási ciklusból, amikor még a testületben ültem! 

Idézem: „A fennálló veszélyhelyzet, az elszabadult építőanyag árak miatt sajnos voltak olyan pályázatok, amelyeket az önkormányzat a megítélt szűkös pályázati támogatásokból nem tud megvalósítani így a Kossuth Lajos utca 14.-16. közötti önkormányzati épület felújítása, tatarozása. A lefolytatott közbeszerzési eljárás során az eredeti 24 millió forintos támogatás és a 14 millió forintos saját forrás, a 85 millió forintos árajánlathoz képest nagyon csekélynek bizonyult. Az irányító hatóság tájékoztatója szerint ésszerűbb, ha a pályázat visszaadásra kerül, így van lehetőség a jövőben az újonnan megnyíló pályázat ismételt benyújtására, ellenben, ha nem kerül megvalósításra a beruházás, és a támogatási összeget visszaveszik, úgy annak szigorú szankciói miatt, ha kiírásra kerül, a pályázat kizárja az ismételt benyújtást.” 

Akkor kezdjük az elején: Ennek a pályázatnak 2019. októberében már késznek kellett volna lennie, de, a kampány alatt erről nem esett egy árva szó sem! Médiapolitikai eszköz az elhallgatás, ami működik is, sajnos! 🙁

Tovább menve: amikor a pályázat beadásra került, az épület felújítása, korszerűsítése volt a cél, erre készült a 24+ 14 millió forintos költségvetés!  

Csakhogy közben vezetőnk gondolt egyet,-melyhez megkapta a szakmai támogatást az őt körülvevő szakemberektől, – itt a bizottsági tagokra és testületi tagokra gondolok, különösen az építészekre,- és átterveztette az épületet, tetőtér beépítéssel, szobákkal, vizesblokkokkal, lépcsőházzal! 

Na, ez került volna aztán 85 millióba, ami valóban messze esik az eredeti költségvetéstől! Viszont így füstbe ment az egész, felelősségvállalás nélkül! Az itt nem divat! 

És az, hogy „az irányító hatóság” így rendelkezik, -hogy a meg nem valósított pályázati összegeket vissza kell fizetni, -hát valószínűleg ilyen balf@szok miatt lett kitalálva!  

Néhány alapvetés: 2018-ban még a „fennálló veszélyhelyzet” kifejezést sem ismertük, az építőanyagárak 2021-ben szabadultak el! 

Szálláshely létrehozása lett a cél, amikor a jelenlegi Óvoda tetőterében lévő önkormányzati szobák is kihasználatlanul vannak, raktárként működnek, némelyikük ugyan a vízimentők, és a nyári strandi ügyeletes orvos szálláshelyei, de felújítás hiányában állapotuk siralmas, valóban alkalmatlan delegáció fogadására!  

Igaz, nem is jön testvértelepülésekről delegáció, nem csak a COVID okán, hanem annak előtte sem jött, évek óta! A kapcsolattartás hiánya okán!  

Az óvoda épülete eredetileg panziónak épült, többszöri átépítés során lett a mostani formában a kisgyerekek intézménye, a mai napig szükségmegoldásokkal! A rendszerváltás első polgármestere a falu nagyrészének tiltakozása ellenére építette, majd kiadta egy vállalkozónak üzemeltetésre… 

És akkor, ami jelenleg aktuális, az kimaradt a közmeghallgatás beszámolójából: Az önkormányzat épületének energetikai fejlesztése. Ott is visszakellett fizetni a pályázati összeget! Hogy pontosan mennyit, remélem, hogy a hamarosan elkészülő és a nyilvános adatok közé tartozó „Zárszámadás 2021. évről” című dokumentum tartalmazni fogja! Én tudomásom szerint 42 millió Ft körül van ez az összeg, de nem fértem pontos adathoz! Visszatérünk rá! 

Balatongyörökön csak addig érdekes egy pályázat,- az utas pályázatokon kívül,- ameddig dicsekedni kell, hogy megkaptuk! 

Aztán a megvalósításnál már jönnek a buktatók: a koordinációs képesség hiánya, a hatékony munkavégzés hiánya, az idő, mint fogalom semmibevétele!  

Kíváncsian várjuk a bezengett pályázatok megvalósulását, bár bevallom, szkeptikus vagyok! Szerintem lesz még visszaadott pályázat! Viszont arról esetleg majd évek múlva esik szó, ahogy jelenleg is, 2 év távlatából került most elő!

Apropó pályázat! Korábban sem a pályázatok megírása volt a gond! Vajdáné Plótár Katalin azokat, mind megírta, beadta, végig koordinálta, amelyekre felhatalmazást kapott! A megvalósítás hibázzik! 

De mennie kellett, túl sok mindenbe belelátott! 

Ezzel a néhány pályázattal sem bírkózik meg az önkormányzatunk, jelzem Gyenesdiáson,-múltkor kérdeztem, -48 futó pályázat volt éppen! 

Folytatjuk…! 

Szép napot Nektek! 🙂                                                            Zsuzsi 

Balatongyörök, 2022.01.04. 17.30