Túl az első Gy’Örökség Műhely foglalkozáson

Túl az első Gy’Örökség Műhely foglalkozáson 

Kedveseim! 

Harmadik blog bejegyzésem írásakor túl vagyunk az első személyes találkozón azokkal a lelkes emberekkel, akik felvállalva gondjaikat eljöttek hozzám, megbeszélni azokat! 

10-en voltunk, valamint 5-en jelezték valami módon a problémáikat, tudatva, hogy most nem tudnak jönni! Szerintem ez Györök viszonylatában nagyon jó, tudva azt, hogy a Közmeghallgatáson sem szoktak többen lenni a kötelezően jelenlévőkön kívül! Persze tudom, hogy sokan még csak „tetszikelni” sem merik megjelenő írásaimat, mert nem szeretnének szint vallani, én ezt megértem! 

 Ezért nem fogok neveket, fotókat mellékelni az összejövetelről, hiszen Györök egy falu, a személyes ismeretség okán, simán kijut egy bosszú, betartás, amit úgy szeretnék kiküszöbölni, hogy én maradok az előtérben a problémákkal! Én már megszoktam, a testületben, képviselő koromban is én voltam, aki kérdéseket mert feltenni, máshogy gondolkodott, mint a Bólogató János, jó katonák! 

Volt, aki szerdán ezt megköszönte nekem, elismerve, hogy ez milyen nagydolog! 

De: Nem az a fontos, hanem, hogy megoldódjanak a problémák! 

Most azokat írom le, amik itt nálunk 5-én felmerültek, valamint írásban kérték tolmácsolásukat: 

A Zsöllehát köz megnyitásával nagy forgalom hárul a korábban zsákutcai szakaszra, -én is ott járok ki egész nyáron, mert a Zsölleháti utcából nem lehet a 71-es főútra, balra kanyarodni,- de aszfalt réteget azóta sem kapott ez az útszakasz, holott az egész Felsőhegy előszeretettel használja, az utca fontos gyűjtő szerepet tölt be! Onnét kihajtani az Irtoványi utcára beláthatatlan! Én is jeleztem a jelenlegi falugazda felé fél éve a tükör szükségességét, de eddig nem sikerült kirakni! Az ott lakók mesélték, hogy tehetetlenül nézték végig, amíg 2 csomagküldős autó rohant egymásba, de nem látták korábban egymást, csak a mikor már késő volt! 

Zsölleháti utca régi szakasza billegő csatornafedővel, utcaszéles kátyúval eső esetén életveszélyes! 

Továbbra is a közelben maradva, a Kilátó utca csapadék elvezetése megoldatlan, az összes esővíz szabályozatlanul ömlik a Zsölleháti utcába, feláztatva a környező házakat, pincéket! 

 Az építési engedélyek kiadását megelőzte-e egy átgondolt közműfejlesztés?! 

Vagy a gondok után futva egyáltalán: elkészítette-e már a nemrégen belterületbe vont Irtoványi rész csapadékvíz elvezetési tervét az önkormányzat, mely a fiókban várja a megjelenő pályázatot?!  

A környékem maradva: „A szemét átrakóhoz, Bélapi pihenőhöz vezető út harckocsi pálya!” –írja egy ismerősöm. 

A Mogyorós utca erdei szakaszának állapota minősíthetetlen! 

Én tudom, hogy az a szakasz Erdészeté, DE nem lehetett volna akár közös pályázattal, akár,-uram, bocsá’,- önerőből leaszfaltozni azt a szemétátrakóig gyakran használt útszakaszt?! 

Nem kifogás, hogy az erdészeté! Jó a kapcsolat, kilátókat, épületet épített az erdészet, érthetetlen, hogy nem lehet ezt az útszakaszt megcsinálni, holott ha ez az állapot nem indokolja, akkor semmi! 

Szemét átrakó nem fogad karomnyi ágat!  

Hová lehet vinni a levágott bokrokat, ágakat, elszáradt fákat?! 

Miért nem gazdálkodik az önkormányzat a zöldhulladákkal?! Munkahely teremtés, újra hasznosítás támogatott tevékenység! Termőföld és mulcs értékesítés kerülhetne a mérleg másik serpenyőjébe! 

Irtovány, Felsőhegy sarkán egy botrányosan rendetlen telek,-telephely! Láthatóan környezetszennyező tevékenység! Indított-e eljárást az önkormányzat a községi rendtartást nyilvánvalóan megszegő magánszeméllyel szemben?! Legyen végre megoldás, hiszen azt naponta látni, nagyon lehangoló! A kupacok meg csak nőnek…! 

71-es járda a körforgalom- Szépkilátó közti szakaszon 

Mindenki ismeri a problémát! Már csak azért sem csak az ott lakók problémája, mert a Csetény oldalában található Varga Vendéglő, és a közkedvelt Szépkilátó és az ott található Promenád megközelítése is bajos a Zsöllehát környékéről. Buszmegállók megközelítése sem könnyű a Felső- Csetény felől! Gyerekeket nem mernek ott iskolába engedni, marad az autó néhány 100 méter miatt! 

Jelenleg a csapadékvízelvezetés pályázata zajlik ezen a szakaszon! (Mármint a vízjogi engedélyezés,-olvasható a decemberi Hírlevélben.) Nagyon remélem, a Magyar Falus pályázatok ideillő kiírására már készül ennek a szakasznak a járdára és közvilágításra vonatkozó beadványai, hiszen erre vártunk már olyan régen! Bíznék én, csak ne lennék olyan realista! 🙁

Apropó, – közvilágítás! 

Tényleg nagyon jó, hogy kijöttek a Magyar Falus pályázatok! Ott a lehetőség, hogy a Becehegyiek megvilágítatlan útszakaszaira, a Szilváskerti utcára és a fent említett 71-es belterületi szakaszra is pályázatot adjon be az önkormányzat! Vagy már meg is tette, hiszen ezekről az igényekről már korábbi tudomásuk volt, itt azért került elő, mert megoldás eddig nem látszódott! Na, majd most! 

Múltkor 2 napig nem volt közvilágítás, képzeljétek, azért mert az önkormányzat nem fizette be a „csekket”! Hulladékszerződést 1 éve nem írt alá, így csak a lakossági szemetet gyűjtik a Zalaispa autói, a településit nem! Azt az önkormányzat dolgozói viszik Tapolcára, és készpénzzel fizetnek, vagy egy vállalkozó szállítja el a konténereket Tapolcára, jó pénzért! Ugye, így már érthető a lomtalanítás félmegoldása! Vonyarcvashegy, Gyenesdiás alá tudta írni a települési szerződést! A mi okostónink keresi a különutas megoldásait, csak nehogy elöntsön bennünket a szemét, és a sötétség, mint Nyugat-Európát! Ahhoz nem kellene felzárkózni! 🙁

Maradjunk a Szilváskerti utcánál! 

Mondhatni, örüljenek, megkapják az aszfaltot, pályázatból! 

DE: úgy lesz aszfaltozva, hogy nincs ott a vízvezeték gerinc a földben! Azt, és minden közművet egyedileg oldottak meg az ottlakók! Gázért, például egy németnek fizetve 1.5 millió Ft-ot, a vizet hasonló képpen, egymástól átvive! Viszont vannak még üres telket! Ők majd aszfaltot fognak bontani, valamint szomszéd jóindulatától függve közművesíteni?! És ha gazdát cserél az ingatlan?! 

Ez az átgondolt településtervezés?! Belterület, de ennyi! Oldjátok meg, mi mossuk kezeinket! 

Holott erre mennyi pályázat beadható lenne! 

(Sárváron egy járda repedést 1 héten belül kijavítanak! Na, ez itt nem Sárvár, ha ez eddig nem derült volna ki!) 

De a nem létező út bontásáért büntetés szab a Hivatal, ahogy a közterület használatáért is! 

Kinek-kinek! 

Eleve, az ügyintézés panaszra ad okot! 

Ezt nagyon sokan felvetették, hogy bármit intéznek a hivatalban, ellenségként kezelik, rendre utasítják, kioktatóak, pökhendiek vele! Nem értik! Az ország másik végéből települtek ide, mit csináltak rosszul, mire fel ez a bánásmód?! 

Sajnos eleve az a hozzáállás, hogy adócsaló, sumák a jónép!  

Mutatok Nektek egy mintapéldányt, ha már sumákságról van szó! 

Pedig a választási szlogen: „Becsülettel, tisztességgel!” 

https://www.balatontipp.hu/balatoni_hirek/balatongyorok-szepkilatoi-szabad-is-meg-nem-is-strand/ 

A cikk nagyon tanulságos! Győrffy Árpád rátapint a lényegre! 

Ígéret, erre is, arra is!  Kíváncsian várjuk, hogy így a 2018. augusztus 22-ei Szépkilátói strand átvételhez képest mennyi időbe telik Györökön egy strand beüzemelés?! 3.5 évnél tartunk most! 

Pedig, ha valami fontos lenne, akkor ez az! Na, és akkor fizetős lesz, vagy nem?! 

Mikor lesz végre korrekt tájékoztatás?! Nem csak az egyidőben élő bemenetelt tiltó és nyitva tartást jelző tábla, természetesen saját felelősségre! Ez ám felelősség vállalás Györökön!

A 78/2008. (IV:3.) Korm. rendelet természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeléséről szól, tavaszig még áttekintjük ezt is, hogy megtudjuk, minek kell mindenképpen meglennie egy fürdőhelynek, függetlenül attól, hogy fizetős, avagy szabad strand!  Ez önálló blogbejegyzést fog kapni!

 Kunép strand látogathatósága szintén nyitott kérdés egyenlőre!  A Balatongyöröki Önkormányzat-Becehegyért és Paphegyért Egyesület, valamint a tulajdonos közötti 3 oldalú szerződéskötés egyenlőre nem jött létre, de már elkezdődtek a tárgyalások!  

És akkor itt a másik, majdnem mindenkit érintő téma, a házszám anomália! 

Nagyjából 5 évvel ezelőtt azért volt az adós nyugdíjasként ½ évvel tovább alkalmazva, hogy tisztába legyen téve az Központi Címregiszter helyi adatbázisa! 

Azóta sem rendeződött számtalan házszám! És, ha csak a csomagküldők nem találják a megadott címet, az csak a kisebbik baj, de ha a mentő nem találja, az akár végzetes is lehet! Csak én tudok 4 esetről, amikor nem sokon múlott a beteg élete! 🙁

A Becehegyért, és Paphegyért Egyesület szintén felvetette már ezt a problémát, és az alábbi választ kapták:  -melyet tagként én is megkaptam,- az aljegyzőasszonytól, Dr Vajda Veronikától: „….a téves számozás miatt kialakuló anomáliákért az ingatlantulajdonosok közvetlen felelőssége állapítható meg. Ismételten és nyomatékosan kérem ez okból, hogy a fent írtak okán, a téves számozás miatt kialakult problémákat, szíveskedjenek az érintett ingatlantulajdonosok a Hivatal felé akár postai, akár elektronikus úton jelezni, hogy annak pontosítására, módosítására vonatkozó eljárás megindíthatóvá váljon, és emiatt fennálló problémák megoldásra kerülhessenek.”- tehát ezt csak egyedileg lehet intézni!

Elgondolkodom, mi lenne, ha a Hivatal minden megnyilatkozása nem kioktató lenne, hanem emberséges, ne adj’Isten kedves! Mit nem gondolok!  

Én azt, gondolom, tudva, hogy az állandó lakosságszám alapján az állam 3.5 embert fizet a Hivatalban, a többieket a mi adónkból tartják el, szeretnék ezért pozitív hozzáállást elvárni! Tudom, hogy a több, mint 2800 épített ingatlan megnövekedett ügyintézést generál, de azt elvárom, hogy az ügyintéző a fásultságát ne az ingatlan tulajdonosokon vezesse le, legyen az állandó lakó, avagy üdülő tulajdonos! Döntsük el, ki van kiért! Valakik megint fordítva ülnek a lovon! 

Aztán tovább, a probléma felvetésekre: 

Temetőben miért nem ég este a világítás?! 

Miért építik körbe lakóházakkal a temetőt?! 

Miért épülhetnek lakóparkok Györökön?!- Ennek a témának egy külön blogbejegyzést szentelek hamarosan! 

És akkor a PROGRAMOK!

Egy kissé elbillent a nyár a Jazz felé! 

Fogadjuk el, hogy réteg zene! Ne arra épüljön az egész nyár programja! 

A vendégek belehallgatnak, és haza battyognak,- számtalan esetben! 

Személy szerint én naponta Caro Emerald-ot hallgatok, de az azért nagyon más, bár az is jazz! 

A boros rendezvényeken fő műsoridőben olyan sz@r együttesek lépnek fel, hogy a közönség azt várja, mikor ér véget! Sem ismert, sem borhoz stílusában hozzáillő féllépők nincsenek! 

Sokan már le sem mennek, annyira ellaposodott és egyoldalúvá vált a programkínálat! 

A változáshoz sok reményt nem fűzök!

                                      Marad továbbra is a ígéret! De nem az Ígéretföldje! 🙁

A felvetett problémákat továbbra is napirenden fogjuk tartani, és figyelemmel kísérni, míg azok megoldódnak! Nyilvánosság, -fegyver! Élünk vele! 

Legközelebbi, 2. Gy’Örökség Műhely-t 2022. január 26-án, 17 órakor fogjuk tartani! 

Balatongyörök, Zsölleháti u. 6.                             zsuzsihaza@gmail.com 

                                                       Várlak szeretettel!   🙂                                     Zsuzsi

Balatongyörök,2022.01.07. 16 óra