Az én hőseim

Elöljáróban annyit, hogy a Hírlevélben megjelent hősöket tisztelem, a maga nemükben! Munkájukat lelkiismeretesen végzik, ez tiszteletre méltó!

Csupán kivételt képez az a tény, hogy az első hős maga a polgármester!

Öndícséret büdös!- szokták mondani jogosan!

A magyarázat, hogy a listát a riporternő állította össze, gyenge, hiszen a felelős kiadó Biró Róbert!

Számomra egyértelmű lenne, hogy ha én vagyok a kiadó ezen a listán eleve ott sem vagyok, -ha a belemet kidolgozom, akkor sem,-na és az élettársam sem!

Ha már így kell alátámasztanom hősiességem, megette a fene!

A HŐS fogalom számomra az az áldozatkész, önzetlen ember, aki ezért nem kap anyagi ellentételezést! A hőstett pedig egyszeri, vagy hosszabb időn keresztül művelt, mely különösen értékes!

Pedig van valódi hős bőven!

Akivel kezdem, nem Györöki, de a helyi csónakkikötő közelében mentett meg 2 német lányt, akik matraccal elsodródtak. A „Hilfe! Hilfe!” -kiabálásra lett figyelmes hősünk, amikor aztán odaevezett, majd a csónakjába húzta a 2 elfáradt turistát! A keszthelyi Pém Árpi bácsi, a nyugdíjas testnevelő tanár már akkor is 80 körül volt, és hál’ Isten mai napig köztönk van, igaz, ennek a történetnek már 3-4 éve! Ezt anno megírtam a Hírlevélbe, de nem hagyhattam ki erről a listáról! (Már más időket élünk…!)

A következő hőseim is egy testnevelő  tanár házaspár: Ildikó néni és Nagy Tamás bácsi, akik közül sajnos Tamás bácsi már fentről figyel bennünket!

Fantasztikus, amit a Szépkilátó szomszédságában létrehoztak! Ildikó néni változatlan lendülettel és fáradhatatlanul viszi tovább a stafétát, amit párjával elkezdtek! Péntek délutánonként nyitva a házuk, kertjük a környék örömére, ahol találkozhatnak a társaságra vágyók! Minden tiszteletem az övé! Nem felejtkezik meg a Székely autonómia törekvéseket támogató őrtűzről, de a leghosszabb éjszakán is emlékezetes Szeretetláng gyújtásáról sem, mely szintén egy tábortűz! Fantasztikus hangulat énekszóval, mosollyal, örömmel, emlékezetes felolvasásokkal, versekkel! Szellemi feltöltödés, mely nem nélkülözi a testi örömöket sem, és itt az eszem-iszomra gondolok, mely inkább hétről hétre AGAPÉ, azaz szeretet lakoma!

Továbbá polgárőrködik, még így 80 közelében is, valódi energia bomba, PÉLDAKÉP!

Isten tarsta erőben, egészségben minél tovább körünkben, Ildikó nénit! 🙂

Aztán itt van Piszter Péter, aki 15 éve szervezi a Nemzeti hetet töretlen lelkesedéssel! A Balatongyöröki Honismereti Kör Egyesület elnökeként több, mint 4 milliós rendezvény főszervezője, amihez fele pénzt összekalapolja! Neki köszönhető a nyár fénypontja, az Ismerős Arcok koncert!

Igaz, hogy 500 000 Ft-ot az önkormányzat is rak a büdzsébe, de Péter nélkül a rendezvény sem jönne létre!

Lehet bírálni a stílusát, de teljesítménye az 5 napos rendezvénnyel vitathatatlan! Országosan ismert, fantasztikus emberek karnyújtásnyira tőlünk felejthetetlen pillanatokat okoznak az arra nyitottaknak! Köszönjük szépen, Péter! Folytasd még minél tovább ezt a páratlan, hiánypótló magyarság ünnepet!

Egy másik rendezvény szervezője az unokatestvérem, Nemes István, aki az Oszágos Tűzoltó Bajnokságot szervezi 5 éve, mely nagyságában egyedi a maga nemében, hiszen a hivatásosok és az önkéntesek egymással való versenye páratlan országos szinten! COVID előtt több, mint 1000 fő találkozott itt egymással, -Szlovéniából, Szlovákiából is jöttek,- számtalan csapat versenyzett. 2020.-ban elmaradt, az idén szerényebb keretek között tartották meg a versenyt. A polgármesterünk mégcsak nem is köszöntötte az országos rendezvényt, de helyettest sem küldött!

Ilyen Vonyarcon, Gyenesben, de sehol máshol elő nem fordulhatna!

Mindkét esetben július 10. előttre, és augusztus 20. utánra szervezték a rendezvényeket, hogy akkor is vonzó legyen program a településen, illetve a tűzoltók főszezonon kívül töltsék meg a falut!

Hatalmas teljesítmény mindkettő, de elismerést nem várhatnak a települési Hírlevélben, vagy máshogy, mert köztudottan nem a regnáló vezetés talpnyalói!

Márpedig ez szempont!

Így maradt ki Nagy Jánosné,  Zsuzsa is, aki próbált a polgármesterrel beszélni, de a „Kérjen időpontot!” -választ kapta elfoglalt faluvezetőnktől.

Azt akarta mondani, hogy kellene valamit tenni a vasútállomással, mert rendetlen, méltatlan egy turizmusból élő településhez, hiszen az egy fogadó pont, valamint a strand szomszédságában van! Nyugdíjas vasútas feleségként szívén viselte a vasútállomás sorsát!

Így, nagy titokban heteken át, hajnalonta lebiciklizett és saját maga lefestette a10 padot, és a 8 virágágyást! Így 70 évesen!

A virágosításra már „lebukott”,  így virágot már az önkormányzat vett, azt ültette be! De ez úgy látszik nem fért a Hírlevél hősök közé!

Tuti, hogy mérges lesz rám, hogy leírtam, de szerintem fontos, hogy egy közösség lásson szép példákat! Ő is egy PÉLDAKÉP!

Aztán itt vannak még, akiket meg kell említenem, a templom takarítók, akik hétről hétre be vannak osztva, sátoros ünnepekkor pedig mindenki! A tatarozás, festés, fűtés okán már 3-szor költöztettük a templomot, igazán megilletik az elismerést! Mellékelek képet, hogy fogalmatok legyen az áldozatról!

Pálmai Béláné, (Zsuzsi), Tüske Tiborné, (Joli), Varga Márta, Oszlányi Tiborné, (Rózsi), Riba Istvánné, (Ancsa), Király Lászlóné, (Hermin),  Giberné Kati, Mikola Gézáné, (Sári), Lekics Imréné, (Eta), Lókiné Sulyok Ilona, Leitner Csilla, Jakócsné Ibolya, Bencze Imre.

Erről beszéltem az előző bejegyzésben: falu, …a kicsinyes bosszúk,… meg sem próbál mindenki polgármestere lenni!

Olyan, mintha párhuzamos dimenzióban élnénk Györökön!  „Hírlevél szerkesztősége” számára, mintha mi nem is léteznénk!

Hát majd teszek róla, hogy ez ne maradjon továbbra is így! Ti pedig tekintsetek a figyelmetekbe ajánlott emberekre a fentiek tudatában, tisztelettel!

Bíztatok Mindenkit a követésre, és már most vannak a látóhatáron mások is, de hagyjuk még őket kibontakozni! 😉

Köszönöm szépen hogy elolvastátok soraimat!                                  Szép hetet Nektek! 🙂                                 Zsuzsi

 

Balatongyörök, 2022.01.09. 19 óra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük