Archaikus imák Bujtor Györgyné lejegyzésében Balatongyörökön kb. 1960. körül

Kedveseim!

Örömmel újságolhatom, hogy NEKÜNK IS VAN SAJÁT ARCHAIKUS IMA GYŰJTEMÉNYÜNK!

Mutatok Nektek egy gyöngyszemet a györöki egyháztörténeti gyűjteményből! Néhány napja került a kezembe, újra! Fontosnak tartom, hogy közkincs legyen!

Bujtor Gizi nénire bizonyára sokan emlékeztek még! Tatár János plébánosunk sekrestyéseként sokat tevékenykedett a templom és a plébánia körül!

Mikola Andrásné, Bujtor Gizella 1915-2006 között élt.  Ő ajándékozta az utókornak az édesanyjától örökölt füzetet!

Kis előzmény, hogy érezzétek át, nem csak egy szakadozott, porosodó füzet! A gyűjteményhez tartozás indokolja nagyságát!

Erdélyi Zsuzsanna 1968-tól kezdődően gyűjtötte az archaikus imákat, amikor Lajtha László munkatársaként népzenei, és népköltészeti hagyományt gyűjtött, és a Somogy megyei Nagyberényben, egy számára addig ismeretlen műfajt hallott, az úgynevezett pénteki imádságot, a 98 éves, szellemileg friss asszonytól, Babos Jánosné, Ruzsics Rozáliától. Felismerte annak egyediségét, és attól kezve kimondottan ezt a műfajt kutatta. Tulajdonképpen ennek létezéséről sem tudtak, hol kevésbé, hol jobban tiltva volt a templomokban. Ezeket az imákat otthon mondták, gyerekként tanulva meg, és adták tovább az idősek a felnövő nemzedéknek! Ahogy az 1974-ben kiadott könyv idején nyilatkoztak róla:” Az ateizmus szorgosan épített bástyája jobbára színfal. Mert hát a nép látszólag építette a szocializmust, ” de este lefektibe, és reggel fölkeltibe imádkozott, így a korszakos nagy építkezés úgy haladt csak, mint a Déva váráé: ” amit raktak estig, leomlott reggelre”.

„Az archaikius imádságok nemzeti kultúránk látóterébe kerülését az idők különös jelének tekinthetjük. Olyasvalaminek, ami önmagánál többet jelent, mert,- mint valami kódfejtő kulcs,- egyszeriben világossá teszi szellemi műveltségünk évszázados, évezredes, sőt időtlen összefüggéseit. Valami misztikus értelem az ember és a nép anyagi, szellemi és lelki megnyilvánulásait bekapcsolja természetes és természetfeletti rendeltetésükbe…..Fölsejlik minden részben az Egész. ”

Erdélyi Zsuzsanna a 70-es években komoly anyagot gyűjtött össze archaikus imákból, melyből 2 vaskos kötet került kiadásra a témában,- „Hegyet hágék, lőtőt lépék..”, valamint a Várhelyi Ilonával közösen írt „…Századokon át, paptalanul…” (Én 4 éve télen mindkettőt végigolvastam! Időkapszula! 🙂 )

Az „imádságos füzet” feliratra kattintva letölthető!

imádságos füzet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük