Vendéglátás története Balatongyörökön 3.

A vendéglátás története Balatongyörökön

Kis kiegészítés, mielőtt tovább folytatnám a Balatongyörök múltja és jelene című, 2000-ben kiadott könyvből való ollózásom.

Elkerülte a szerkesztők figyelmét, hogy Becén is működött egy vendéglátóhely a két világháború között! A 30-as évektől tartott nyitva egészen az 50-es évek elejéig. A vendéglő Buzsáki Vendel „korcsmáros” nevén üzemelt. Az üzlet vezetője gazda volt, aki családi gazdasága terményeit, jószágait értékesítette. Az üzletet feleségével vitte, -Szidi nénivel, akinek Szidónia volt a becsületes neve,- de sajnos az 1905-ben született Vendel 1944-ben, 39 éves korában meghalt. A boltot özvegye és lánya, -Buzsáki Ilonka- vitte tovább a Rákosi korszak elejéig. Akkor a helyi jegyző, Takács József közölte velük, ha nem zárják be a boltot, akkor kulák listára kerül a család! Így nem volt más választásuk az akkor már szatócsboltként is működő vállalkozásnak, be kellett zárnia. A hely a környék kedvelt találkozási pontja volt! Az épület ma is áll a Becei buszmegálló közelében, fenyők takarásában, a Balatonra, a mandulafasorra rálátással, akkor a Kozlovszky majorhoz levezető útnál. Jelenleg a nem működő golfpálya központ van ott, a levezető út végén. A fennmaradt fotók a vendéglő eredeti és bővített változatát is megőrizték. Nemrég volt szerencsém látni, hogy a Castelli Árpád által 1943-ban készített filmje megörökítette a nyüzsgő életet a fenti vendéglátóhelyen! A rokonság ma is lakja, hiszem Páhy Éva néni és Gabriella a lányai Buzsáki Ilonának, akit Páhy Ferenc vett el feleségül.

(1960-1999)

A Balatongyörök története (1960-1999) Király Lászlóné írta fejezetből idézem az alábbiakat, melyek a Fürdőkultúra idegenforgalom alcím alatt olvashatók:

A Tatabányai Szénbányák 1960-ban megvásárolták Dr Eöry Szabó Jenő villáját. Ennek helyén, valamint a hozzá vásárolt telken 1960 és 1964 között megépítették a Balatonra néző modern, háromszintes üdülőt. Nyaranta 1400-1500 bányásznak adott lehetőséget a kikapcsolódásra, üdülésre. Ma ez a Hotel Panoráma!

1965-ben a strand közelében, a Balaton partján fekvő Böngyérben létesült a Tatabányai Szénbányák gyermek üdülője, mely 120 gyermek nyári táboroztatására volt alkalmas.1986-ig Fekete Vilmos vezetése alatt üzemelt, majd Bangó László volt a vezetője. 1994-től Energetikai Kft. üzemeltette az üdülőt, amelynek épülete 1998-ban apportként került a Vértesi Erőműhöz. Jelenlegi tulajdonosa a Bányász Dolgozók Szakszervezete és a Tatabányai Bányász Dolgozók Szakszervezete. Dolgozók üdültetése és csereüdültetése történik 70 szobában. A harmadik emelet 1999-ben készült el, 22 szobával és egy konferencia teremmel. Színvonalát tekintve 3-4 csillagos. A gyermektábort 1999. decemberében a Soproni Villamosipari Társaság Nyugdíjpénztára vásárolta meg, befektetés céljára. Át kívánja építeni a faházakat, hogy új apartmanokat állítson a helyükre.

1968-ban kettő épületet vásárolt meg a Petőfi utcában a Dunántúli Kőolaj és Földgáztermelő Vállalat. Kiépítette, megnagyobbította a volt Remete villát és 27 szobával várta dolgozóit. Első gondnoka Kélig Vendelné volt. Jelenleg MOL Hotels működteti az egész évben nyitva tartó üdülőt Németh József vezetésével. –Jelenleg a Borbála!

1970-ben a Tatabányai Bányász megvásárolta a „Sárossy villát”. Balatongyörök leggondozottabb, stílusával és vakító fehérségével is kiemelkedő, egyszerű szépségű villája volt. A hatalmas üdülő mellett ékszerként hatott ez a kis épület. Sajnálatos tény, hogy átépítették, reprezentatív üdülővé modernizálták, ezzel Györök elvesztette egy kedves színfoltját.

1972-ben épült a Gabonatröszt Üdülője. Ez volt Györök első téli-nyári üdültetésre alkalmas épülete. 80 személyt tudott befogadni. Télen tanfolyamokat tartottak a barátságos, modern üdülőben. Jelenleg 100 millió Ft-ért keresnek rá vevőt.

1972-ben épült a Szépkilátó aljában a Zala megyei KISZ –tábor, ahol nyaranta úttörők és KISZ fiatalok pihentek, tanultak és élvezték a Balaton közelségét. Napjainkban a Zala Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítvány tulajdona.

Az 1970-es években az összevont tsz eladta a Felsőcsetény területén fekvő Szentkirályi villát. Gyönyörű kilátást nyújtó fekvése keltette fel a budapesti VOLÁN figyelmét. Az elhanyagolt villát eredeti stílusában újították fel, mögé épült résszel bővítették, így alakítva ki a dolgozók számára egy kellemes üdülőt. Jelenleg magánkézben van e szép villa.

Pár év múlva a tsz eladta a becehegyi Kozlovszky tanyát a KUNÉP vállalatnak. Az új tulajdonos hozzáértő módon felújította, és belső átalakítással üdülőnek képezte ki.

Kiegészítés: Jelenleg, a neten látható egy videó, ahogy a 70-es évek divatja szerint konzerválódott a belső berendezés az épületben! Azt most nem találtam, de az ebből készült cikket igen! https://www.lakaskultura.hu/hirek/retro-hangulat-balaton/

Új vendéglátó egységek épültek a strandolók jobb ellátása érdekében. Sokáig álltak a rozoga, 60-65 éves kabinok. Csak 1987-ben sikerült felcserélni új, korszerű kabinokra. A régi teniszpálya helyén két új létesült. Bár sokat épült, nagyobbodott a strand, még mindig bővítésre, szépítésre vár, hogy kulturált környezetet nyújtson az évről évre szaporodó külföldi vendégeknek.

Az 1980-as években pedig még két strand működött Balatongyörökön. Egyik a Szépkilátó alatt, a másik pedig a becei KUNÉP Üdülőhöz tartozott. Az ÁFÉSZ egy szép „Panoráma Csárdát” épített a Szépkilátó tetején. Csodálatos körkép tárul az itt helyet foglaló vendégek elé. A 71-es út másik oldalán új kis boltok, étkezdék várják az átutazó kirándulókat.

Újabb vendéglők, panziók építése is kezdődött. a nyilvánvaló fejlődés mellett nagy hiányosság, hogy ezek a vendéglők szeptember végén sorba bezárnak. Az élelmiszer boltok is megszaporodtak, de a nagy forgalmú hónapokban a helyi lakosok a vendégekkel együtt sorban álltak a vásárláskor.

1989 anagy „vendéglátás” éve volt. Az utazási irodák, magánvállalkozók szobái megteltek, leginkább külföldi vendégekkel, nagy üdülőkben, vagy magán nyaralókban pihenő vendégekkel.

Balatongyörököt napjainkban az idegenforgalom élteti. amíg régen a szőlő adta a fő megélhetést, ma a vendéglátás, a szobakiadás. Évről-évre gombamód szaporodnak az új kiadó nyaralók, panziók. Nagyon sok a külföldiek által megvásárolt ház, amelyeket szintén kiadnak, konkurenciát teremtve ezzel a helyieknek, mert nyilván igényesebben vannak berendezve, mint az ittenieké.

Sajnos a nyaraltatási szezon mindjobban összeszűkül, függetlenül attól, hogy minden rendű és rangú szervezet megpróbálja meghosszabbítani. A megalakult üdülőhelyi szövetség agilis vezetői, név szerint ifj. Szabó Zoltánné, Baloghné és Tóth Ferencné már a tél folyamán próbálták a tagságot bevonni az idegenforgalmi évad kínálatának színesítésébe, kibővítésébe. Katalógust jelentettek meg a tagok házairól, az egész faluról.

Az önkormányzat szintén mindent megtesz a szezon meghosszabbítása, és kultúrával való megtöltése érdekében. Komoly összegeket költ a szezonnyitó és szezonzáró rendezvényekre, a bornapok rendezvénysorozataira, a helyi néphagyományok bemutatására.

Eddig az idézet!